donderdag 7 mei 2020

vrijdag 08 mei

Beste klasgenootjes...

vooreerst een bijzonder dikke proficiat aan alle mama's, want zondag is het natuurlijk moederdag. Choco en ikzelf willen alle mama's een heel dikke zoen komen geven... maar door het coronavirus mogen wij dat niet doen! Jullie gaan dus zondag, in onze naam dus, je mama zelf een flinke zoen moet geven.             NIET VERGETEN!



A. MEETKUNDE

We beginnen deze mooie vrijdag met meetkunde... namelijk met de eigenschappen van een RECHTHOEK. (Rekensprong 10 les 118: bladzijde 74-75)

Nee,,, ik en Choco zijn niet helemaal tevreden! 😩😪😫 Er zijn kinderen die les 112 (de eigenschappen van een vierkant) heel nauwkeurig hebben gemaakt en achteraf nog eens gecontroleerd... maar er zijn ook kinderen die alles vlug-vlug hebben gemaakt en slordig gewerkt hebben. Ik hoorde zelfs van een paar mama's dat er leerlingen waren die niet eens een lat gebruikt hebben.             
WEL DAT MAG EN KAN NIET !!!!!!!!

Omtrek en oppervlakte van vierkant en rechthoek - Downloadbaar ...

De eigenschappen kun je meteen (heel netjes!) samen met Wibbel invullen in het kadertje van nr 1. Daar gaan we : In een rechthoek :

. zijn de 4 hoeken RECHT.
. zijn de overstaande zijden EVEN LANG
. zijn de overstaande zijden EVENWIJDIG

Zo... nu we dat weten gaan we aan het werk! Je hebt nodig : een potlood, een gum, een lat en als je dat thuis hebt een geodriehoek. Wie heel precies met een lat op de voorgedrukte roosters werkt, kan zonder geodriehoek om rechte hoeken en evenwijdige zijden te tekenen. Gebruik een lat, want je moet rechte zijden tekenen. Teken heel precies en juist... werk traag en aandachtig en controleer!

1. Er zijn meerdere oplossingen mogelijk. Vergeet onderaan niet in te vullen hoeveel cm de lengte en hoeveel cm de breedte is.

2. Er zijn meerdere oplossingen mogelijk. Teken heel precies 3 rechthoeken. De langste zijde is telkens reeds getekend. Teken er telkens zelf nog 3 zijden bij;

3. Invullen : in totaal heb je steeds 6 zijvlakken. (ook al zie je er maar drie)

4. Als je de handdoek van boven naar onder dubbel plooit bekom je weerom een rechthoek. Hoeveel cm zullen de zijden dan zijn?

5. Weet je nog wat diagonalen zijn? Een rechte lijn van de ene hoek naar de overstaande hoek. (zie voorbeeld)
Diagonalen in vierhoeken.  Diagonalen in vierhoeken.

Nu hebben ze hebben ze rechthoek A en vierkant B volgens de diagonalen in stukken geknipt. Horen de stukken thuis bij de rechthoek dan schrijf je er een A in, horen ze thuis bij het vierkant schrijf je een B.

6. Teken heel precies en met een lat wat er gevraagd wordt. Er zijn meerdere oplossingen mogelijk.

7. Dat maken we straks samen in ons videogesprek. Dus dat mag je overlaten.

Een filmpje om te eindigen zodat je het helemaal snapt :
https://www.xnapda.be/filmpjes/3de-leerjaar/rechthoek

B. TAAL          BEGRIJPEND LEZEN

Een uitnodiging   (thema 8 les 1)
Taalboek 33-34
Werkschrift B 33

1. Lees heel aandachtig de uitnodigingen op bladzijde 33 en 34. In een uitnodiging staat heel wat informatie. Zo kom je heel veel te weten. Als je aandachtig alles leest kom je er vlug achter of het een uitnodiging voor een feest, of een voorstelling, of een sportgebeurtenis is. Zo kun je er ook lezen van wie de uitnodiging komt. Wanneer en waar het doorgaat. Hoeveel inkom je zult moeten betalen. Als je de drie uitnodigingen goed gelezen hebt dan kan je makkelijk de tabel in je werkschrift invullen.

2. En nu moet je zelf een uitnodiging maken... Je mag zelf iets organiseren (een huwelijksfeest, een communiefeest, een schoolfeest, een optreden, een toneelopvoering, een zangavond, ...), het is gelijk wat maar jij moet er een prachtige uitnodiging bij verzinnen. Vergeet vooral niet te noteren wie je zoal uitnodigt, wanneer het doorgaat, waar het plaats vindt, of er betaald zal moeten worden en voor welk feest het is. Versier de uitnodiging natuurlijk met de nodige tekeningen en maak het kleurrijk.

C. MUZISCHE      Een mooie tekening voor je mama!

Je hebt tijd tot zondagmorgen. Maak er iets moois van hoor, want je mama verdient dat. Zo kun je meteen een tekening doorstrepen met een kruis op je moederbingokaart. (zie hieronder)

Zoals je reeds lang weet is meester Lieven een oude man. (bijna zo oud dus als Sinterklaas) Toen hij nog klein was speelde men op de radio dikwijls een liedje waarvan zijn mama dan de tranen in de ogen kreeg. Een liedje van vroeger dus : https://www.youtube.com/watch?v=nudoHxKh0Zk 

😅😙😶😭😮😯😰😱😲😳😴😵😶🙀😿😿😾😽😼😻😺😹😸😷😣😤😥😦😧

O ja, omdat ik denk dat het al een hele tijd geleden is dat je je klasgenootjes hebt gezien (misschien ben je al vergeten hoe ze eruit zien) nog enkele lieve snoetjes van leerlingen uit de klas. Heb je alle vriendjes en vriendinnetjes herkend op de vorige vrijdagen? Bekijk vandaag deze 3 maar eens! De volgende reeks vriendelijke foto's van enkele vrolijke klasvriendjes komt er volgende week. 😁

          

O ja, niet vergeten! Vandaag om 11.15 zien en horen we elkaar. Zorg dat je erbij bent en denk aan de tips die je kreeg van de juf. Microotjes uit en niets naar elkaar schrijven tijdens de les. Tot straks...

En ook dat nog : Voor zondag een moederdagbingo-spel. De bedoeling is dat je zondag tenminste een rijtje kunt aankruisen... horizontaal of verticaal of diagonaal. Het beste is natuurlijk dat je alles op de kaart kunt aankruisen... want je mama verdient dat natuurlijk! 'Maak een tekening voor mama' mag je doorkruisen als je klaar bent met de tekening. (Je kunt de kaart selecteren en afdrukken als je mag van je ouders)

https://www.jufbijtje.nl/moederdagbingo/


          Je mag altijd een foto van je tekening voor moederdag nemen en die doorsturen naar mij :
                                                  lieven.claeys@scholengruuthuse.net








Geen opmerkingen:

Een reactie posten

hiep hiep hoera

  BASTIAAN  is jarig 😘 Geniet van een fijne dag!  Veel verjaardagszoenen van alle kapoenen uit L3,   juf Maddy en juf Leentje